Welkom op woudenbeek.nl
Contact

Prehistorische reconstructies


Over de bouwwerken uit de prehistorie is weinig bekend. Gebruiksvoorwerpen en gereedschappen is het voornaamste dat uit dit tijdperk wordt teruggevonden. Van de boerderijen en huizen rest vaak niet meer dan wat verkleuringen in de grond, maar de materialen zijn bekend en een enkele keer geeft de bodem ons iets meer van de geheime prijs. Hierdoor is het reconstrueren van prehistorische huizen en bouwwerken razend interessant en spannend maar roept eerder vragen op dan dat antwoorden geeft. Het is net een puzzel, welke compleet wordt door te experimenteren.

Mijn werkwijze

Authentiek
Ik wil mijn reconstructies zo authentiek mogelijk uitvoeren. Daarom werk ik niet met kant en klaar gekochte producten maar vooral met lokale materialen die voorhanden zijn. Bovendien overleg ik regelmatig met mensen uit het vakgebied. Wanneer ik een specifieke reconstructie nabouw voer ik altijd uitgebreid overleg met de archeologen die betrokken zijn bij de opgravingen.
Omdat juist de experimenten heel veel informatie opleveren over de wijze waarop reconstructies werden gemaakt heb ik meerdere reconstructies gemaakt met prehistorisch gereedschap, met name uit de steentijd. Hierin werk ik samen met andere deskundigen. Dit is natuurlijk tijdrovender maar tegelijk ontzettend leuk en leerzaam. De puzzel wordt compleet. Juist omdat niemand met zekerheid kan stellen hoe de bouwwerken en huizen eruit hebben gezien in de prehistorie verwerk ik vaak verschillende bouwconstructies in mijn huizen. Dit heeft ook een educatieve functie, bezoekers kunnen daardoor kennis nemen van de verschillende opties en bouwtechnieken.
Vele jaren ervaring hebben mij dan ook veel inzichten en kennis opgeleverd, waardoor ik mijn werkwijze steeds meer hebben kunnen verfijnen.

Duurzaam en veilig
Wanneer er dagelijks vele bezoekers komen dient het bouwwerk degelijk maar ook mooi te zijn. Ik werk dan ook zorgvuldig en besteed aandacht aan de afwerking, zodat het niet alleen educatief interessant is maar ook een lust voor het oog.
Om wille van de veiligheid van bezoekers maar ook om de kosten te drukken voer ik het merendeel van mijn reconstructies uit met hedendaags gereedschap.

Samenspraak en samenwerking
Ik voer mijn opdrachten niet altijd geheel zelf uit, ik doe dat ook in samenwerking met de opdrachtgever of anderen, bijvoorbeeld groepen vrijwilligers of schoolklassen. De ervaring leert dat hierdoor de geschiedenis echt voor hen gaat leven.

Mijn ervaring

Al meer dan 30 jaar heb ik ervaring met het bouwen van reconstructies van bouwwerken uit de midden- en late steentijd, bronstijd en ijzertijd. In tal van musea en parken staan dan ook bouwwerken die ik, veelal in samenwerking met Arjen de Haas van Het Gebint, heb gemaakt. Ik werk met betrokkenheid en passie en op het resultaat ben ik dan ook behoorlijk trots. Mocht u een van deze bouwwerken willen bezichtigen of hierover meer informatie willen neem dan gerust contact met mij op.